JEREBIKOVA MARMELADA

objavljeno 07. 12. 2020
nazaj na seznam receptov

Marmelada je odlična: trpka, kisla, grenka in sladka. Ko ji dodamo čili, je še pekoča. Niti ščepec soli za ojačitev drugih okusov ji ne škodi. Odlično in močno želira. Odporna je na vse in proti vsemu; med drugim učinkuje protimikrobno in se sploh ne kvari. Po okusu se nekoliko unese kake pol leta do leto po pripravi. Predlog serviranja: na krompirjevi solati, z govedino iz juhe, s praženim krompirjem. Niti na kruhu z maslom ni odveč.

Marmelado pripravimo iz jerebike, ki smo jo na tak ali drugačen način uporabili za sok. Plodove dobro pretlačimo v močnem pasirniku (tisti za paradižnik niso najprimernejši, ker so prešibki), skozi katerega izstisnemo sadno mezgo, zgoraj pa ostanejo le pečke in ostanki lupin.
Sadno mezgo zmešamo s polovično utežno količino sladkorja in prav malo posolimo (ščep na kilogram skupne teže). Med mešanjem počasi zavremo. Nato marmelado napolnimo v manjše kozarčke in jih takoj zapremo.
Kot omenjeno, dodatek čilija ali kanec pekoče čili omake je stvar okusa.

Poleg čisto in povsem jerebikove marmelade brez dodanega civiliziranega sadja preizkusimo še različico z dodatkom enake količine predhodno skuhanih jabolk, ki jih s paličnim mešalnikom gladko zmešamo.