SADNI SIR IZ JEREBIKE IN JABOLK
To je podvig za močne roke, sposobne hitrega mešanja, sicer imajo roke precej opravka z brisanjem »napljuvanega« sadnega sira vsenaokoli lonca in nad njim.
Najprej pripravimo sadno mezgo iz jerebike in jabolk kot za marmelado. Utežno razmerje med njima naj bo (za po okusu močnejši pripravek) 1 : 1, sicer pa 2 : 3 ali 1 : 3 v korist jabolk.
Mezgi zmešamo in na kilogram mešanice dodamo pol do tričetrt kilograma sladkorja in ščep soli. Vse skupaj na nizkem ognju počasi segrevamo v primerno veliki posodi. Občasno premešamo. Ko začne mešanica brbotati, mešamo vse bolj in zatem med kuhanjem na čim nižjem ognju mešamo brez prestanka, sicer izstrelki sadnega sira v nastajanju okrancljajo okolico posode, če pristanejo na koži pa tudi pečejo. Tako kuhamo med vztrajnim mešanjem 15 do 30 minut; po 15 minutah naredimo želirni preizkus: malo mešanice kanemo na krožnik in ga damo v zamrzovalni predal hladilnika. Če se po ohladitvi čvrsto strdi, je sadni sir nared za nadaljnjo pripravo. Nalijemo ga v pekač, v katerega damo prej papir za peko, približno za prst debelo. Ko se ohladi, se čvrsto strdi. V pekaču ga pustimo še kak dan, nato ga narežemo na večje kose in jih damo na pladenj ali pekač, tega pa na suho mesto, da se sir počasi osuši. Medtem ga večkrat obrnemo. Ko je površina povsem suha, ga narežemo na poljubno velike manjše kose, ki jih pustimo sušiti še dovolj časa, da se osušijo na prerezih. Nato damo sadni sir v kozarce za vlaganje, jih zapremo ter hranimo na hladnem.
Mastnejšo različico sadnega sira pripravimo tako, da še vlažne kose povaljamo v zmletih oreških (orehih, lešnikih, mandljih …) oziroma celih ali zmletih semenih, na primer bučnih ali sončničnih.