Novice iz Divjine

Divje jedi

Delavnice

Predavanja

Knjige

Druga divjina

Oglasi

NOVICE IZ DIVJINE

DIVJE JEDI

DELAVNICE IN PREDAVANJA

KNJIGE

DRUGA DIVJINA

OGLASI

Ajdovi dödöli s čemaževo smetanovo zabelo

Krepka prekmurska jed na osnovi krompirja in moke potrebuje nič manj krepko zabelo, ki temelji bodisi na ocvirkih in podobnih mastnostih, če ne kar na kisli smetani. Celo sladka smetana pride prav, a če pripravimo to tradicionalno jed na divji način, naj čemaž vsekakor ne manjka. Kar sledi, je predlog priprave za brezmesno, a ne brezsmetanovo različico.
Dödöle v katerem koli primeru pripravimo na enak način. A pri tem ne pozabimo na to, da je priprava dödölov kljub morebitnim začetnim zapletom enostavnejša od pomivanja tistega, kar ostane za njimi. Kajti, kot pravi ljudsko izročilo iz Lipovec, je Rjavčeva Mica vedno prepričano zagotovila, da bi šla raje spet rodit, kot pa dödölov lonec prat.
Krompir olupimo in skuhamo v vodi. Ko je kuhan, dodamo ajdovo moko. Razmerje naj bo od 60 do 70 utežnih odstotkov v korist krompirja, torej na kilogram krompirja dodamo od dobrih 60 do nekaj več kot 40 dag moke.

 

Ajdovi dödöli s čemaževo smetanovo zabelo


(Sklepni račun pojasni morebitne nejasnosti:
60 dag krompirja ……..  40 dag moke
100 dag krompirja ……..    x dag moke
100 x 40 = 60 x
4000 = 60 x
x = 4000 : 60 = 66,6 (šestice se nadaljujejo v neskončnost)
Razmerje 70 : 30 za vajo izračunajmo sami.)
Več moke ko dodamo, čvrstejši bodo dödöli. Kuhamo še nekaj minut, nato večino vode odlijemo ter shranimo, krompir z moko pa gladko pretlačimo in mešanico po potrebi zalivamo z vrelo vodo, ki smo jo odlili od kuhanega krompirja. Posolimo, znova premešamo. Z žlico oblikujemo, torej, neke vrste žličnike, in jih naložimo na krožnik oziroma krožnike. Zabelimo s kislo smetano, v katero smo vmešali nemalo drobno zrezanega čemaža, zrezanih zmečkanih kopriv, regačico in še kaj zgodnjega divje pomladnega. Začimbno omako posolimo ali ne. Pojemo pa vsekakor vse.