Novice iz Divjine

Divje jedi

Delavnice

Predavanja

Knjige

Druga divjina

Oglasi

NOVICE IZ DIVJINE

DIVJE JEDI

DELAVNICE IN PREDAVANJA

KNJIGE

DRUGA DIVJINA

OGLASI

Smrekovo mazilo za škripajoča kolena in druge nesklepčne sklepčnosti

Čeprav to ali ono smrekovo mazilo dobimo v lekarnah in drugih takih trgovinah, ga lahko vsak sam naredi.
Torej vzemi: kačjih krempljev ščepce tri, netopirjevih obrvi nič manj kot pare štiri in … Ampak o tem kdaj drugič, ker so sestavine za smrekovo mazilo neprimerno bolj dostopne.
Pa vseeno štiri.

Potrebujemo namreč: smrekovo smolo (kepo, takšno kot srednje veliko jabolko), oljčno ali sezamovo olje (pol litra), kakavovo maslo (toliko kot smole ali malo več), čebelji vosek (za dva ali tri orehe).
Razmerje sestavin povečamo ali zmanjšamo glede na to, koliko smrekove smole naberemo med gozdnimi pohajanji. Olje kupimo v trgovini, kokosovo maslo v lekarni. Vosek dobimo od prijaznih čebelarjev.
Količine so okvirne. Več ko je kokosovega masla in voska, čvrstejše je mazilo, več ko je olja, redkejše je. Kar pa je glede njegovega učinka bolj ali manj vseeno.

Postopek: v loncu segrejemo olje in damo vanj smolo. Na zelo zmernem ognju segrevamo še naprej ter mešamo, dokler se tisti del smole, ki ima ta namen, raztopi. Ko se smola ne topi več, kajti vsebuje tudi v teh pogojih netopljivi del, ki se sicer v prečiščeni obliki imenuje kolofonija, tekočino odlijemo od netopnega dela, ki skoraj zagotovo vsebuje tudi delce lubja in druge netopnosti. (Če oziroma kadar jih damo na žerjavico, vse to prijetno diši.) Zatem v olju z raztopljeno smolo raztopimo še kakavovo maslo in čebelji vosek. Posodo odstavimo z ognja ter počakamo, da se vsebina ohladi do mlačnosti. Nato še vedno tekočo mešanico nalijemo v manjše plastične ali steklene kozarčke in jih damo na hladno – včasih je za to potreben hladilnik – da se mazilo ohladi in kolikor-toliko strdi. Zatem jih zapremo ter shranimo v kleti ali kje drugje na hladnem.

Uporaba: Z mazilom vsak večer oziroma po potrebi namažemo vse nesklepčne sklepe, torej tiste, ki škripajo, pokajo in sploh ne sodelujejo, kot je treba. Pa tudi za druge dele telesa – na primer za podplate, za vrat in celo za obraz – pride prav. Ob tem smo, vsaj sprva, presenečeni, kako koža na teh ponavadi kar zapostavljenih, a ključnih sklepnih mestih telesa vpije vso to smolno maščobo in zatem dahne »hvala«.