Novice iz Divjine

Divje jedi

Delavnice

Predavanja

Knjige

Druga divjina

Oglasi

NOVICE IZ DIVJINE

DIVJE JEDI

DELAVNICE IN PREDAVANJA

KNJIGE

DRUGA DIVJINA

OGLASI

Zložljive pohodne palice

4 x 4?
4 x 4!
Zato in torej, kdor hodi, to laže počne s pogonom na vse štiri.
Torej s pohodnimi palicami.
Pohodne palice so vseh in različnih vrst, a tu okoli med Jadranskim morjem in Alpami (Julijskimi Alpami, Karavankami, Kamniškimi in Savinjskimi Alpami) nam pridejo še kako prav domače pohodne palice, naravnost izpod Alp. Ampak Alpe z njimi nimajo izključne zveze, razen do so precej zraven. Kajti te pohodne palice pridejo prav tako za hojo po gorah kot po ravnem, tako med skalovjem kot na čisto navadnih gozdnih poteh. In še kje. Marsikje.
Seveda, pohodnih palic je mnogo vrst. Nekatere so dražje, tiste kitajske pa neuporabno poceni.
A od vseh na tem svetu je le v ene vgrajena prav posebna in nadvse enostavna izmišljija: enostavno zamenljive konice. In še kaj.
Ker to je že reklama. A ne brez razloga.


Ta dva para pohodnih palic Tehnomat sta skupaj dolga več kot 22.000 kilometrov.


Na kaj smo pozorni pri nakupu pohodnih palic?
Ko se enostavni izdelek vse bolj razvija, čeprav je že v osnovi nadvse uporaben, se razvije do lastnega absurda. Torej poiščimo enostavne, trpežne in nadvse trajne pohodne palice. Že več kot dve desetletji v ponudbi tu okoli Alp prevladujejo zložljive trodelne pohodne palice, ki jih enostavno zložimo ter po potrebi pritrdimo na nahrbtnik ali damo v prtljažnik avtomobila. Imajo manj trpežen kovinski vrh konice ali trpežnejši vrh iz karbidne trdine; slednja je zelo odporna na obrabo, bolj trajna in zato primernejša izbira. Vrh ročaja naj bo zaobljen in ne preširok, tako da se udobno prilega dlani med hojo navzdol. Večina ročajev je danes narejena iz mešanice plute in trdnega veziva, ki prijetneje sede v dlan, še vedno pa obstajajo plastični.
To je menda že vse, saj vse druge značilnosti spoznamo med hojo. Menda nam ni treba vedeti, da so konice dveh vrst; krajše z manjšo krpljico in daljše z večjo krpljico. Prve so bolj primerne za hojo v kopnem, slednje za hojo v snegu, ampak to je le splošna orientacija. Ponavadi so krajše konice z ožjo krpljico v redu obnesejo v vseh razmerah.
Vsekakor naj bo za palice zagotovljeno servisiranje, torej zamenjava vseh izrabljenih ali zaradi tega ali onega razloga zlomljenih delov. Nadomestni deli naj ne bodo dragi in vedno naj bodo na voljo.
Iz vsega navedenega – ker to besedilo ni, vsekakor pa sploh ne brez razloga, brez reklamnega značaja – si v teh krajih brez skrbi privoščimo pohodne palice Tehnomat, saj zanje velja vse omenjeno.

Značilnosti zložljivih pohodnih palic Tehnomat
Izkazalo se je, da zložljive pohodne palice kranjskega podjetja Tehnomat odlikujejo enostavnost, trpežnost, ugodna cena in učinkovito servisiranje. Poleg tega njihova »dolžina« sega v neskončnost.
Vrh plutovinastega ročaja je primerno majhen in zaobljen, da pri sestopu udobno sede v dlan. Zelo trajen karbidni vrh je nasajen na zelo čvrsto in trpežno plastično konico. Za razliko od večine drugih pohodnih palic je tudi spodnji, najtanjši del cilindrične oblike in z navojnim nastavkom za pritrditev konice, medtem ko je pri drugih koničen in brez navoja. To je bistvenega pomena za namestitev in zamenjavo konic, ki jih je treba na konične dele nabiti, na cilindrični del z navojnim nastavkom jih pa le privijemo in zaradi tega enostavneje zamenjamo.

Več o zložljivih pohodnih palicah Tehnomat izvemo na spletnem naslovu www.tehnomat.si. Za tiskan katalog palic se lahko oglasimo na e-poštni naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali pišemo na naslov Tehnomat, d. o. o., Jezerska cesta 55, 4000 Kranj.