Novice iz Divjine

Divje jedi

Delavnice

Predavanja

Knjige

Druga divjina

Oglasi

NOVICE IZ DIVJINE

DIVJE JEDI

DELAVNICE IN PREDAVANJA

KNJIGE

DRUGA DIVJINA

OGLASI

Kratka zgodovina divjine

Lepo pozdravljeni v divjini, desettisočletje pred sedanjostjo in še malo bolj nazaj, ki traja še kar zdaj. Trajata divjina kot sedanjost, saj ta nima kam iti, oziroma kamor koli gre, je že zdaj, torej tu. Ker znano je, da je bilo življenje pred tako imenovano neolitsko revolucijo, kakšnih 10.000 let tega, enostavnejše, vsaj kar se dela tiče.

Delali smo manj.
Bili smo bolj ustvarjalno siti, ker smo pogosto izkušali nič manj ustvarjalno lakoto.
O tem, kako sitni smo bili, prazgodovina molči.
A jamske slikarije in gravure v kamnu, da o energijskih monolitih in kamnitih krogih niti ne govorimo, povedo marsikaj.
Ker dejstvo je, da smo do zdaj, posebno v zadnjih nekaj stoletjih, uspešno pozabili vse, kar je (bistvenega) in se osredotočili na nepomembnosti.
Kdo, kdaj, s kom in zakaj.
Časniki, radio, televizija in take nepomembne medijske mimobežnosti. (Priporočilo: prijetno je brati teden dni stare časnike.)
Lačni smo pa še kar naprej.
Vse kaže, da je srednjeveška »visoka« kuhinja, torej prehrana takratnega vladajočega sloja, v podrejenih spodbudila željo po dosegljivem; torej če ne moremo biti na vrhu, vsaj jejmo, kot jedo ljudje na vrhu. In so v komaj nekaj stoletjih zatem, v zadnjem stoletju in pol pa še s sploh ne nezanemarljivim prispevkom meščanske kuhinje, šle v pozabo koprive, hmelj, regačica in stotine drugih prehransko nadvse močnih užitnih divjih rastlin. Ostale so pa krače, klobase, obrane kosti – naj ne bo pomote, hrana živalskega izvora ni za nas druge nič manj pomembna kot rastlinska hrana – pomehkužena zelenjava in vsemogoče kulinarične umetelnosti, ki se izogibajo bistva.
Nič takega, za kar bi se bilo vredno prodati.
Zato je prav zdaj čas, da se prodamo za nič in prav zato dobimo vse.
Ter se po nasvetu pesnika Williama Butlerja Yeatsa spomnimo obraza, ki smo ga imeli, še preden je bil ustvarjen svet.
Torej.
Dober tek.
Na najdaljše proge.